Holdninger til medicin og fødevaresikkerhed

Resultaterne af undersøgelsen “Holdninger til Veterinærmedicin” viser et manglende kendskab til sammenhængen mellem dyresundhed og fødevaresikkerhed.

Faktum er dog, at

  • dyremedicin er med til at holde dyr sunde, hvorved kvaliteten af fødevarer forbedres.
  • Danmark er blandt de bedste i EU til at undgå medicinrester i fødevarer. I 2015 fandt Fødevarestyrelsen ingen medicinrester i de 12.500 stikprøver, der blev foretaget på danskproduceret kød, mælk, æg og honning.

HVAD SYNES DANSKERNE?

Fødevaresikkerhed

  • 85% ved ikke eller er uenige i, at medicin til husdyr gør fødevarer mere sikre. EU-gennemsnittet er 71 %.
  • 75% ved ikke, at fødevarer fra vaccinerede husdyr (f.eks. mælk, kød eller æg) er sikre.

Fødevarekvalitet

  • 78% mener, at sunde husdyr resulterer i fødevarer af bedre kvalitet – eksempelvis mælk. EU-gennemsnittet er 83%.
  • 67% er bekymrede for, at der er medicin i deres mad, og 60% er bekymrede for, at brugen af medicin til dyr kan have negativ indvirkning på deres sundhed.
  • Kun hver anden dansker (51%) ved, at landmænd tilbageholder dyr fra slagtning i en periode efter de er behandlet med medicin – af hensyn til fødevaresikkerheden.
  • 62% mener, at antibiotikabehandling af husdyr fører til antibiotikarester i mælk, kød og æg.